Tocană cu coadă de vită


oxtail_stew2

Am auzit prima dată de ea cu numele de „oxtail stew”. Desigur, e doar denumirea din engleză a celei mai bune tocăni cu care cuptorul şi cratiţa de fontă mi-au dat şansa să mă întâlnesc. Şi e atât de uşor de făcut, că o vei face din nou şi din nou, până când vei termina toate cozile de vită din galantar.

Eu obişnuiesc să mă apuc de pregătit câte o tocană atunci când fac inventarul frigiderului şi nişte legume încep să-mi dea cu virgulă. Ba un morcov un pic uscat, ba un ardei pe care sigur nu-l mai mânânc proaspăt şi tot aşa. După ce adun toate ingredientele cu potenţial de a deveni păpică pentru găinile din curte, le mai caut câţiva prieteni prin cămară, alături de care să-şi găsească un sens în viaţă, şi-mi pun aragazul/cuptorul la treabă.

La fel am făcut şi acum, inspirată fiind de una dintre reţetele lui Jamie Oliver. Legumele şi-au găsit sensul alături de nişte cozi de vită pe care le aveam în congelator. Dar dacă nu le ai pe astea nu-i niciun fel de bai, cred că te descurci bine şi cu alte tipuri de carne potrivită pentru tocană. Cum şi ce trebuie să faci? Păi, uite, cam aşa.

oxtail_stew

Încinge cuptorul la 220 de grade Celsius şi introdu o tavă mare pe unul dintre rafturi. După ce s-a încins, scoate tava cu grijă şi pune pe ea coada de vită, tăiată în bucăţi. Stropeşte-le cu ulei de măsline şi lasă-le la rumenit în cuptor cam 20 de minute.

Între timp, curăţă 2 fire de praz şi 2 fire mari de ţelină apio şi taie-le în bucăţi de 2-3 cm. Curăţă şi 2 morcovi şi taie-i în rondele groase, cam tot de 2-3 cm. Dacă-ţi plac, poţi pune si vreo doi cartofi tăiaţi pe din 4. Pune toate legumele la călit într-o lingură de ulei de măsline, într-o cratiţă încăpătoare. Adaugă câteva fire de cimbrişor şi rozmarin şi o foaie de dafin. Amestecă din când în când.

Scoate bucăţile de coada de vită din cuptor şi redu temperatura la 170 de grade Celsius. Adaugă peste legume 4-5 căţei de usturoi şi 2 linguri de făină. Amestecă bine şi apoi toarnă pastă de tomate/suc de roşii sau roşii proaspete decojite (ce ai tu la îndemână sau, revenind, e pe cale să expire), cam vreo 800 de grame. Toarnă 250 ml din cel mai bun vin roşu sau dintr-o bere tip porter ori stout. Adaugă bucăţile de vită, nişte sare mare (de mare sau de care ai), un pic de piper şi  cam 1 litru de supă de vită.

oxtail_stew3

Pune capacul şi lasă minunea la cuptor vreo 4-5 ore, până când carnea se desprinde minunat de pe os.

Pleacă de lângă cuptor şi revin-o cu bucurie când tocana e gata (nu uita să amesteci şi să completezi cu lichid atunci când e nevoie). Scoate cratiţa încet din cuptor şi abţine-te să înmoi direct cu pâine în mijlocul ei (mhmm.. dacă poţi!).

oxtail_stew4

Savurează mâncarea caldă din farfuria ta preferată. Mie îmi place s-o mănânc din strachină.

Poftă bună!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s