Piersica posata in vin alb, cu frisca si fistic


piersicaposata_horecaxperience

Sa va spun drept, uneori imi lipseste curajul. Alteori ma subestimez. Cam asa m-am comportat si cand am fost invitata sa particip la campania #horecaXperience. Mi-au tremurat putin genunchii, am stat si m-am gandit, m-am razgandit. And in the end, am decis. Sa particip, desigur. 😀 Asa ca iata-ma in fata voastra, a tuturor, cu prima reteta pregatita in cadrul campaniei organizate de Centrul de training Horeca School în parteneriat cu Gourmet Connection și Desertonline.ro.

Sa va spun si de ce am decis sa intru in cursa pentru premiul cel mare, un curs de bucatar la Horeca School. In primul rand, pentru ca acest curs m-ar ajuta sa invat multe lucruri intr-un timp mai scurt. 🙂 Oricat de auto didacta as fi, nimic nu se compara cu informatiile pe care le primesti direct de la profesionisti. In alta ordine de idei, imi doresc sa fac cursul pentru ca vreau sa invat sa ma organizez mai bine pentru a fi mai eficienta in bucatarie. De multe ori mi se intampla sa ma trezesc in mijlocul retetei ca am uitat sa-mi pun vreunul dintre ingrediente la indemana si sa pierd sirul lucrurilor si, implicit, timp. Scoala m-ar ajuta sa trec la un nou nivel.

Pe de alta parte, am acceptat sa particip la campania #horecaXperience si din pura curiozitate. Pentru ca eram curioasa sa vad ce iese din mainile mele in urma acestei provocari.

Prima reteta este cea de desert. Drept inspiratie am folosit una dintre retetele celebrului si simpaticului chef Raymond Blanc. Am folosit piersica pentru ca e unul dintre fructele mele preferate din sezonul acesta. E parfumata si eleganta, perfecta pentru un desert. Parerea mea…

Ingrediente:

6 piersici tari, bine coapte
120g zahar
600 ml apa rece
400 ml vin alb, demisec
semintele de la 1 pastaie de vanilie
1 lamaie taiata felii
o crenguta de menta proaspata
o crenguta de busuioc proaspat

250ml smantana pentru frisca
3 linguri de zahar
10 ml Cointreau

50g de fistic tocat marunt

Mod de preparare:

Spala piersicile bine, fara sa le rupi coaja. Asaza-le intr-o oala sau intr-o tigaie adanca. Toarna peste ele apa, vinul, zaharul, semintele de vanilie si pune deasupra feliile de lamaie.

Foloseste o bucata de hartie de copt careia ii faci o gaura in centru pentru a acoperi fructele.

Da lichidul in clocot, apoi lasa flacara mai mica si poseaza piersicile la 70 – 75 de grade Celsius timp de 20 de minute. Apoi, lasa-le sa se raceasca. Dupa ce s-au racit, curata-le de coaja si pune-le deoparte.

Porneste focul din nou si imediat ce lichidul s-a incalzit, adauga crenguta de menta si cea de busuioc. Lasa-le sa infuzeze lichidul 3-4 minute la foc mediu. Scoate ierburile si lasa lichidul la scazut pana se evapora trei sferturi din cantitate.

Foloseste mixerul la o treapta inferioara pentru a bate smantana cu zaharul, incorporandu-l treptat pana obtii frisca. Cu grija. Daca bati smantana prea mult, frisca se va taia. Adauga Cointreau-ul si incorporeaza incet cu ajutorul unei spatule.

Curata fisticul si toaca-l marunt.

*

Asaza piersica pe farfurie. Toarna siropul cu ajutorul unui polonic (cam 1/2 de polonic de lichid). Cu ajutorul doua linguri bine racite, ia din frisca si da-i o forma de quenelle. Asaz-o deasupra piersicii si las-o sa se prelinga pe langa ea pana obtii o forma de portita. 🙂 Presara fisticul tocat si asta e tot!

Enjoy si… urati-mi succes! 😀

Love,

S.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s