De ce nu e burgerul junk food


burgerul_nu_este_junk_food

E drept ca burgerii nu au un renume bun. E si mai clar ca prea multi oameni se gandesc direct la marile lanturi de fast food atunci cand spun “burger”, “hamburger”, “cheeseburger” si implicit il asociaza cu chestiile alea pline de prea multa sare, prea mult zahar, prea multe grasimi si prea putina carne pe care le primesc pe o tava de plastic. Recent am intrat intr-o astfel de contradictie cu o cunostinta care nu s-a lasat convinsa nici pana la finalul discutiei ca un burger made from scratch poate sa iasa cu succes din categoria “junk food”. De aici si dorinta mea de a explica lucrurile macar cititorilor mei care poate au picat din greseala in capcana acestei confuzii. Sa-i facem dreptate domnului burger si sa nu uitam, va rog, ca undeva pe la jumatatea secolului 19 era doar o chiftea nevinovata.

Am vrut sa insir aici toate argumentele (burgerul nu e junk food pentru ca poate contine ingrediente sanatoase daca il faci de la A la Z, nu trebuie sa il servesti neaparat cu cartofi prajiti!, are nutrienti and so on, you’ll see) pe care le-am oferit si in acea discutie, dar m-am gandit ca e posibil sa nu fie de ajuns. Poate ca cei care ma cunosc (personal sau doar virtual) nu au inca suficienta incredere in cunostintele mele. De aceea, i-am intrebat pe cativa oameni misto, care se pricep de zeci de ori mai bine decat mine la tot ce tine de domeniul culinar si in care am mare incredere, care este parerea lor si de ce cred cu atata tarie ca burgerul facut cum trebuie (pe care DA, il gasim in multe restaurante!) nu este junk food. Iata opiniile lor:

Marius Tudosiei, owner Bacania Veche:

“Burgerul prost facut e junkfood. Cartofii devin junkfood daca sunt prost facuti. Pizza intra in aceeasi categorie proasta, sau poate sa fie buna, ca toate celelalte enumerate mai sus. Am pus in meniul pe care il livram la gradinite burgerul de casa. Avem un modul de 3 saptamani pe care il tot rulam over and over, asa ca burgerul de casa ajunge “la rand” odata la 3 saptamani. Chiar daca schimbam de 3-4 ori pe an meniul – sezonier – burgerul ramane. Sa incepem cu inceputul.

1. De ce il consider mancare buna si de ce l-am pus in meniu. E simplu: cand il faci din ingrediente de buna calitate, cand il prepari asa cum trebuie, cand ii pui toate accesoriile cat mai homemade posibil (inclusiv chifla aia pe care noi o coacem in bucataria noastra), atunci burgerul nu e junkfood. Ba chiar e o buna punere in valoare a unei bucati bune de carne de vita. Am considerat important sa il includem in meniurile de gradinita din motive care tin de punctul 2, miza.

2. Miza: vreau ca cei mici sa vada si abordarea noastra. Vreau sa aiba termen de comparatie si vreau sa stie ca burgerul nu trebuie sa aiba gustul ala infect de carton de la fast food. Nu trebuie sa “baloseasca” de maioneza, ketchup si mustar uneori – toate pline de amidon. Nu trebuie sa aiba o chifla pufoasa care, stransa intre degete, devine la dimensiune cat un zar si la consistenta cat o piatra. Vreau sa poata compara mizeriile alea cu un burger care, stiu bine, nu arata ca in poze, dar are gust de carne. Pentru ca e facut din carne.

3. Reteta: eu cumpar vita (pulpa de vita) care nu prea are grasime, o curat de tendoane si resturi, o dau prin masina, o condimentez, o amestec cu dovlecel taiat cubulete mici-mici, modelez burgerii si ii coc in cuptor sau ii pun pe placa (plita aia de fier gros de 3 degete care se incalzeste uniform ca un grill). Ii coc destul de repede, sa nu se arda, dar sa se patrunda. Ii pun in chifla facuta de noi – plasati intre o foaie de salata si o felie de rosie. Ceapa sau castravete nu punem. Vreau sa simta bine gustul carnii bune. Si oricum cei mici nu mananca ceapa cruda.

4. Rezultate. Am primit pana acum 3 mesaje de la oameni care mi-au relatat cum “cel mic” a refuzat burgerul de la fastfood (in weekenduri, oamenii isi mai scot copiii la un junk mic, sa mearga totul mai repede). Da, 3 copii care, gratie instinctului lor de a alege intre bun si rau, s-au ridicat de la masa si au spus ca burgerul ala nu-i bun. Si ca la gradinita e mai bun. Stii ce simt eu acum?! Ca pot invinge sistemul inginerilor de chimie alimentara, cei reponsabili de gustul burgerilor de fastfood, dar mai ales de crearea si alimentarea unei dependente pe care o da mancarea asta intens chimicizata. Da, am invins. Stiu, e doar o mica batalie si razboiul e mare si lung. Nu pot insa sa nu zambesc si sa stiu ca planul meu de acum 4-5 ani se poate realiza. Da, pot sa schimb lumea!”

ANA NAIE, FOOD COACH & FOOD BLOGGER LA EASYPEASY.RO :

“Ideea de baza este ca ceea ce face din junk food… junk food este lipsa nutrientilor buni si aglomerarea de non nutrienti: sare, zahar, grasimi nesanatoase. In momentul in care faci un burger from scratch cu ingrediente de buna calitate, el are sanse sa devina real food. Nu va fi niciodata ceva light, dar poate fi ceva “curat”, iar calitatea lui e data de calitatea ingredientelor. Una e burgerul McDo cu chifla din premix, plina de zahar si alta e sa faci un burger artizanal cu painea facuta in casa, carnea tocata de tine la masina, plin de toppinguri sanatoase such as avocado, legume diverse, sosuri putine si de casa si ele. Nu o sa fie niciodata echivalentul salatei, dar poate fi o mancare in firea ei.”

Radu Dumitrescu, Bucatar & FOod BLogger la COOKatar.ro:

“Prin junk food inteleg mancare nesanatoasa, nu? Si atunci de ce ar fi o bucata de carne, fripta cinstit, junk food? Ca ma pierd pe parcurs…

Sigur, combinatia de maioneza industriala cu oua chinezesti, ketchup care a vazut rosiile doar in revistele pentru adulti, cartofi congelati prajiti cu o zi inainte, da, astea-s nocive, fara discutie. Dar daca iei tu niste carne tocata de vita, o amesteci cu ceva ceapa taiata fin, o mana de condimente si putina verdeata, o frigi frumos la foc viu si o servesti intr-o chifla pufoasa cu ceva salata proaspata, o maioneza facuta cu mustar si miere, e ceva in neregula? Pai mai junk e orice intersectie din Bucuresti sau chiar si tramvaiul 41 in perioada in care e leurda la liber in piete. Cum poate cineva intreg la mintea gastronomica sa catalogheze hamburgerul junk food? Nu vorbesc aici de marile corporatii care-I vand pe banda rulanta si care au dus chimia la rang de arta a gustului. Ala da, sigur, e daunator florei si faunei, dar un burger corect, simplu, servit acasa sau cu familia nu inseamna altceva decat quality time.

Apropos, oare cei care mananca burger la Mc, stiu ca de fapt sunt vegetarieni? :)

Laura Laurentiu, FOOD BLOGGER LA retetecalamama.ro:

“Sa ne intelegem, orice fel de mancare poate fi un junk food. Cei care transforma mancarea in junk suntem noi, oamenii, unii datorita proastelor obiceiuri de consum, altii prin lipsa oricarei urme de etica.

Nu o sa incerc sa iau apararea burgerilor produsi de niciun lant fast food, oamenii astia au o singura religie si aceea nu are nimic in comun cu respectul fata de consumator sau de mancarea insasi.

O sa vorbesc, insa, de ceea ce burgerul poate fi, atunci cand i se acorda atentia si respectul pe care hrana il merita. Un burger poate fi un preparat gourmet, care sa excluda orice posibila asociere cu junk food-ul.

Imaginati-va o chifla de casa cu maia naturala, cu coaja subtire si miezul alveolat si parfumat, care abia dezvaluie un burger facut din vita maturata de calitate premium, poate cateva felii fine de trufa, dulceata de ceapa, poate un escalop de foie gras rumenit rapid la tigaie, legume proaspete, pentru culoare si textura. Iata un burger configurat asa incat sa faca fata exigentelor celor mai pretentiosi gurmanzi.

Burgerul nu trebuie sa fie, insa, neaparat foarte scump ca sa fie de buna calitate. O paine buna, carnea de calitate buna si gatita cu atentie, un sos care sa nu fie foarte gras, fara sare si zahar in exces, alaturi de legume proaspete, nu e nevoie de nimic mai mult pentru un burger de foarte buna calitate.

In calitate de consumatori, trebuie sa intelegem ca o portie decenta de carne inseamna cam 150 de grame. Un burger mai mare de atat devine si el o indecenta. Un burger de dimensiuni pantagruelice, chiar daca e pregatit din carne de buna calitate, va contine automat mai multa sare, va fi consumat cu mai multa paine, va avea mult mai multe calorii si iata cat de fragila este limita dintre gourmet si junk food.

Ce ar fi de retinut: la un buger bun conteaza atat carnea, cat si painea. Daca tot folosim carne de buna calitate, hai sa nu o gatim excesiv, transformand-o intr-o bucata uscata si insipida. Sosurile folosite nu trebuie sa contina aditivi, sare si zahar in exces si nici grasimi saturate. Legumele trebuie sa fie foarte proaspete si cu o textura buna. Portiile trebuie sa fie decente iar daca burgerul a fost foarte bun, sa ne amintim ca lucrurile de calitate vin in ambalaje mici. “

***

Ceea ca vreau sa spun din nou este ca burgerul nu e junk food! I said it, they said it. Trebuie doar sa alegeti bine locul unde puteti sa mancati un burger adevarat (pot sa va recomand cateva daca vreti) sau sa dati o tura pana in piata, sa alegeti cea mai proaspata carne, cateva legume si sa puneti si de niste chifle misto si sa nu blamati mancarea sau bucatarul. Voi sunteti cei care puteti alege intre un burger real si o imitatie ieftina.

Love,

S.

Advertisements

7 thoughts on “De ce nu e burgerul junk food

  1. Oana Igretiu says:

    Corect! Junk food inseamna ingrediente de proasta calitate procesate infernal (sau chiar surogate), termene de valabilitate incredibile (vezi burgeri comerciali care au rezistat peste 10 ani la temperatura camerei). Hamburgerul de casa, din carne tocata de tine, prajit corect si insotit de legume si verdeturi si paine de casa…este de vis!

    • Sasha says:

      Si cel mai important: este plin de nutrienti! 🙂 Asta nu inseamna ca trebuie sa-l mancam de trei ori pe zi. Ca in orice alt caz, moderatia e cheia.

  2. Too Dear says:

    De acord!!! Mi-a placut foarte tare ideea de a invata copiii cu gustul unui burger bun, astfel incat atunci cand dau nas in nas cu junk-ul acesta sa nu mai fie apetisant.
    Eu gatesc o data la cateva saptamani burgeri de curcan sau burgeri de somon si sunt foarte multumita cu rezultatul obtinut. Nu am ajuns inca la nivelul de a-mi face propria chifla pentru ca inca am o reticenta in a incepe sa imi fac singura painea…it scares me! 🙂

    • Sasha says:

      Dear, sa nu-ti fie teama. Am lasat in articol si un link catre reteta de chifle, dar exista si multe altele. Crede-ma, e mult mai usor decat iti inchipui. Preparand chifla acasa, poti controla ingredientele pe care le adaugi: tipul de faina, cata sare, cat zahar and so on. Curaj! 😉

  3. adnia says:

    eu si daca vreau (si nu vreau) nu pot sa-mi duc copilul la “Mec” si nici nu-i pot da junk food, datorita alergiei la E-urile continute. Din punctul acesta de vedere, chiar ma bucur ca e alerhic 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s