Chifle pentru burgeri si nu numai


chifle_pentru_burgeri

Cateodata imi pare ca nu exista nimic pe lume mai pufos si mai tentant decat o chifla calda, proaspata, pregatita dupa reteta asta. Din momentul in care a iesit din cuptor, esti rapus. N-ai cum sa-i mai rezisti. :-)) Si daca ai pregatit si niste carne, un sos si doua-trei ingrediente, ai pus pe loc de-un burger homemade fabulos (soon si reteta pentru asa ceva). You lucky, lucky

Am invatat sa le pregatesc de la Praji, care la randul ei a invatat de la un nene misto care il are si pe “Chef” inaintea numelui.

Eu le-am folosit chiar pentru burgeri, dar zau ca va sfatuiesc sa faceti in plus, sa aveti si pentru micul dejun si sa le umpleti cu niste crema de branza, ceva prosciutto, poate niste valeriana sau cu niste pui ramas de la friptura, salata iceberg si multe legume. Sau cu ce vreti voi. Mie imi vine sa le mananc si goale. Dar o sa va dati seama despre ce vorbesc imediat ce incercati reteta…

*16 chifle / 30 de minute + 3 ore pentru crescut

Ingrediente:

Pentru chifle:

900g faina alba 650
400 ml apa calda
2 plicuri drojdie uscata
6 linguri unt topit si racit
5 linguri zahar alb
2 oua
2 lingurite sare
faina pentru pudrat
ulei de masline pentru uns bolul

Pentru uns:

2 oua
2 linguri lapte
seminte de susan

Mod de preparare:

Intr-un bol, pui 150 g de faina in cei 400 ml de apa calda. Il lasi deoparte 10 – 15 minute, pana drojdia devine activa si observi ca s-a format spuma.

Dupa cele 15 minute, adaugi restul ingredientelor si incepi sa framanti bine. Framanti totul aproximativ 15 minute pana cand obtii un aluat moale, usor elastic. Ungi un bol cu putin ulei de masline si formezi bila de aluat. Acoperi cu folie de plastic si lasi la crescut intr-un loc calduros aproximativ 2 ore.

Dupa cele doua ore, pui aluatul pe o plansa/masa, il presezi in forma unui dreptunghi si il tai in 16 bucati egale.  Din fiecare bucata de aluat formezi cate o bila. Procedezi cu fiecare la fel. Asezi bilele de aluat pe o tava pe care ai pus inainte hartie de copt. Le pudrezi usor cu faina. Acoperi tava cu folie de plastic si le mai lasi la crescut inca o ora.

chifle_burgeri

Dupa inca o ora, te asiguri ca ai cuptorul incins la 190 de grade Celsius.

Bati oul cu laptele si ungi fiecare bila de aluat. Presari seminte de susan deasupra fiecareia si le dai la cuptor in jur de 15 – 20 de minute sau pana cand sunt rumenite.

Daca vreti sa fie fragede mai mult timp, faceti cum spune si Praji si stropiti-le cu putina apa imediat ce le-ati scos din cuptor.

The magic is done! Let’s do the dance.

BETTY-DANCE-GIF-MAD-MEN

Love,

nume semnatura sasha

Advertisements

6 thoughts on “Chifle pentru burgeri si nu numai

    • Sasha says:

      Folosesti 150g doar pentru a-i amesteca cu apa calda si drojdia. Apoi toata chestia asta o amesteci cu restul de ingrediente (restul de 750g faina, untul topit si racit, zaharul, ouale si sarea).

      • Androix says:

        Da, ulterior am văzut că se adaugă și restul. Am fost absorbit de ușurința rețetei, încât nu am băgat de seamă. Sunt nou la tine aici, dar aștept cu nerăbdare rețeta aia promisă pentru burger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s