Sunday Lunch cu Disturbingly Delicious


piept de rata cu sos de portocale si ciuperci la tigaie

Cand Diana, de la Disturbingly Delicious, mi-a propus sa ma alatur proiectului Sunday Lunch, am simtit cum ma invaluie un val de bucurie. Bucurie pura. 🙂 De ce bucurie? (In primul rand pentru ca urmaresc blogul ei de foarte mult timp, iar acesta este locul in care am descoperit cartofii Sarladaises de care m-am indragostit pentru restul vietii, dar, shhht, nu-i spuneti si ei..). Sa revenim. Pentru ca pranzul de duminica este cel care aduce intreaga familie in jurul mesei si, de cele mai multe ori, in jurul mancarurilor pe care le pregatesc cu manutele mele. Iar eu sunt foarte fericita atunci cand imi vad familia zambind si bucurandu-se de mancarea pe care au asteptat-o cu nerabdare intreaga zi (ei stiind ca duminica este ziua in care li se pregateste ceva special).

Duminica trecuta am decis sa le pregatesc un minunat piept de rata, cu sos de portocale si vin rosu si ciuperci champignon cu unt si patrunjel. Pe scurt, am pregatit definitia lui „delicios”. Cei dragi mie au fost mai mult decat fericiti cand au aflat ce se intampla in bucatarie si care este mancarea de care urmeaza sa se bucure. Poate ca pieptul de rata poate parea un preparat sofisticat, pentru ocazii speciale, dar credeti-ma pe cuvant ca este perfect pentru un pranz de duminica. Si nu-i nici greu de pregatit. Spuneti bye-bye mancarurilor plictisitoare si incercati aceasta reteta:

Ingrediente:

2 piepti de rata
200 suc de portocale, proaspat stors
50 ml vin rosu, sec
10 ml sos soia
1 lingura de miere
500 g ciuperci champignon
100 ml vin rosu
30 g unt
patrunjel
sare
piper
ulei de masline

Mod de preparare:

Scoateti pieptul de rata din frigider cu cel putin o ora inainte de a-l gati.

Crestati pielea pieptilor de rata pe diagonala, din ambele directii, astfel incat sa obtineti mici romburi. Rasniti sare grunjoasa si piper pe o parte si pe cealalta. Asezati pieptii de rata intr-o tigaie rece, cu fata in jos, si aprindeti focul. Veti observa cum grasimea se va topi usor in tigaie. Prajiti pieptul aproximativ 4-5 minute, pana cand pielea este bine rumenita. Intoarceti pe partea cealalta si gatiti-l inca un minut. Mutati pieptul de rata intr-o tava si gatiti-l in continuare, in cuptor, la 200 de grade Celsius, intre 6 si 9 minute (in functie de cat de bine facut il doriti; eu prefer sa nu-l las mai mult de 7 minute).

Intre timp, puteti pregati sosul si ciupercile. Pastrati in tigaie doar o lingura sau doua din grasimea topita. Ce va ramane puteti pastra intr-un borcan pentru a pregati cu alta ocazie minunatii Sarldaises despre care va povesteam mai devreme. Asteptati pana cand sosul se reduce si adaugati zeama de portocale. Dupa ce sosul scade din nou (cam la jumatate) adaugam sosul de soia, sarea, piperul si mierea. Amestecam aproximativ doua minute si luam de pe foc.

Taiati ciupercile in jumatati sau sferturi (in functie de cat sunt de mari) si asezati-le in tigaia foarte bine incinsa. Le rumeniti bine, pe toate partile, in uleiul de masline, iar atunci cand capata culoare adaugati vinul si il lasati sa se reduca pana mai ramane doar 1/4 din lichid. Adaugati untul, sarea si piperul si lasati totul pe foc inca 2-3 minute. Opriti focul si adaugati patrunjelul.

Probabil ca pieptul de rata este gata deja, asa ca il puteti scoate din cuptor si pune pe o farfurie. Il lasati sa se odihneasca acolo cam 10 minute pentru ca toate sucurile delicioase sa ramana inauntrul carnii. Apoi, taiati pieptul in felii de aproximativ 2 cm.

Asezati ciupercile pe o farfurie, 3-4 felii din piept deasupra lor si turnati atat sos cat va este pe plac.

Enjoy!

Sper ca va fi o adevarata bucurie pentru voi sa pregatiti aceasta reteta pentru familie sau prieteni intr-o frumoasa dupa-amiaza de duminica, asa cum a fost si pentru mine. Pofta buna! 🙂

Multumesc, D., pentru ocazia de a lua pranzul cu tine, fie el numai virtual. Sper ca vom avea ocazia sa-l luam si in realitate intr-o buna zi!

nume semnatura sasha

Advertisements

3 thoughts on “Sunday Lunch cu Disturbingly Delicious

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s