Pizza Calzone – varianta împletită


calzone impletita

Pentru că am lipsit o perioadă cam lungă de pe aici din motive de-astea de vi se întâmplă şi vouă (pre-sesiune, muncă, proiecte, examene and so on), m-am gândit să mă revanşez cu o reţetă cum probabil n-aţi m-ai văzut. Cel puţin nu prea des. Ideea am găsit-o pe site-ul Pinterest. E o mâncare delicioasă care se poate prepara super simplu doar cu ingrediente pe care de cele mai multe ori le ai deja în frigider: pizza Calzone împletită.

Aveţi nevoie de:

Pentru aluat:

  • 1 kg făină (fără niciun fel de intenţie comercială, recomand făina Dobrogea)
  • 650 ml de apă caldă
  • 14 g de drojdie uscată
  • 1 lg zahăr tos
  • 1 lg sare
  • 4 linguri de ulei de măsline

aluat de pizza

Pentru sos:

  • 1 ceapă
  • ulei de măsline
  • 3 căţei de usturoi
  • 400 g de bulion de roşii
  • 100 g de bulion de ardei
  • 1/2 linguriţă fulgi de ardei iute
  • 1 linguriţă de zahăr
  • oregano
  • busuioc

sos pizza

Pentru pizza:

  • caşcaval
  • mezel
  • măsline

– puteţi pune orice vă mai trece vouă prin cap şi vă este pe plac!

reteta pizza calzone

Cum se prepară:

  • În 650 ml de apă caldă dizolvăm drojdia uscată împreună cu o lingură de zahăr tos. Amestecăm bine.
  • Cernem făina împreună cu sarea. După ce am cernut-o, turnăm apa cu drojdia în mijlocul ei şi o luăm la frământat. După ce aluatul s-a omogenizat puţin punem 4 linguri de ulei de măsline şi îl frământăm dinspre margini spre interior cam 15 minute. Am terminat de frământat? Foarte bine. Acum lăsăm coca la crescut într-un mediu cald cam o oră. De preferat este să o puneţi într-un bol şi să o acoperiţi cu un prosop.
  • Între timp, facem sosul. Tocăm ceapa, usturoiul şi le punem la călit într-o lingură de ulei de măsline împreună cu fulgii de ardei iute. După ce s-au rumenit, turnăm bulionul de ardei şi lăsăm la foc mediu încă 2-3 minute, apoi turnăm şi bulionul de roşii. Asezonăm cu sare şi piper (dacă este nevoie), adăugăm o linguriţă de zahăr şi puţin oregano şi busuioc  uscat. Lăsăm să dea în clocot de 2-3 ori, apoi luăm tigaia de pe foc.
  • A crescut coca? O întindem cu ajutorul unui făcăleţ până devine subţire-subţire. O punem în tavă şi tăiem marginile astfel încât să ne rămână un dreptunghi. Îl tăiem în fâşii egale atât pe partea stângă, cât şi pe partea dreaptă. Ungem mijlocul cu sos şi punem rând pe rând ingredientele. În cazul nostru, caşcaval, măsline şi mezeluri. A, şi încă un strat final de caşcaval. Împletim pizza şi o băgăm la cuptor pentru aproximativ 20-30 de minute (în funcţie de cuptor).

E gata!  Nu vă mai rămâne decât să o tăiaţi felii şi să o savuraţi pe îndelete! Şi dacă tot veni vorba de asta…să vă spun şi eu: spor la savurat!

Din compoziţia folosită nouă ne-au ieşit 3 pizza Calzone împletite şi o pizza normală. Aluatul a fost atât de fraged, de aromat şi de buuuuun că nu vă pot descrie în cuvinte. Pot să vă spun doar că tata zicea “Doamne, cât de bun poate fi!” cam o dată la 5 secunde. Aşa că astăzi, din acelaşi tip de cocă, am făcut pâinică şi rulouri cu carne. Reţetele vin şi ele în curând. Până atunci, delectaţi-vă cu minunăţia împletită.

By the way, care este pizza voastră preferată?

Puuupici!

Sasha

Advertisements

2 thoughts on “Pizza Calzone – varianta împletită

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s