Gogoşi cu dragoste


Weekendul trecut, mama avea o poftă nestăpânită de umflăţele de-astea. Şi cum nu prea mâncăm decât o dată la cine ştie câte luni, mi-a surâs şi mie ideea. Aşa că atunci când am scos repede aparatul şi m-am apucat de poze. M-am gândit că vreţi să aflaţi şi voi cum se fac gogoşile cu dragoste. Simplu. Se ia o mamă, un nepoţel de 6 ani mega-mega curios şi dornic să gătească şi câteva ingrediente. Se amestecă bine de tot şi gata gogoşile! 😀 Glumesc, nu vă speriaţi. Acum vine şi reţeta.

DSC_0644

Aveţi nevoie de:

– 1 ou
– cană de lapte
-jumătate de cub de drojdie
– esenţă de portocale (vanilie sau orice altceva vă pofteşte inima)
– 400-500 g de făină
– un plic de zahăr vanilinat
– o mână de zahăr tos
-ulei de floarea soarel

DSC_0645

Cum se prepară gogoşile:

  • Se încălzeşte laptele cât să fie călâi. cum s-ar spune. Adică nici rece, dar nici prea cald. Se cern 200 grame de făină într-un lighean sau un bol mai mare.
  • După ce laptele s-a încălzit puţin, se adaugă în el oul, un strop de esenţă de portocale, zahărul tos, plicul de zahăr vanilinat, drojdia şi se amestecă totul bine.
  • Apoi, amestecul rezultat se încorporează în făina cernută. Ulterior, se adaugă şi făina rămasă (restul de 200-300 g).
  • Aluatul se frământă bine şi se lasă la crescut în lighean. Se acoperă ligheanul cu un prosop curat pentru ca mediul să fie mai cald, iar aluatul nostru să crească cum trebuie.
  • După ce aluatul a crescut, se împarte în două şi se ia din nou la frământat bine, adăugând puţin ulei de floarea soarelui.
  • Aluatul se întinde. Pentru a obţine forma rotundă de gogoaşă, noi am folosit o cană. Voi puteţi folosi orice formă doriţi.
  • Dacă doriţi să faceţi gogoşi tip fundiţe, tăiaţi un pătrat din aluat, îl crestaţi pe mijloc şi treceţi unul dintre colţuri prin gaura formată. Trageţi de colţ până iese bine pe partea cealaltă.
  • Gogoşile se prăjesc în baie de ulei foarte bine încins până devin aurii.
  • Opţional, le puteţi tăvăli prin zahăr pudră.

DSC_0642

Noi am gătit cu multă, multă dragoste. De fapt, ei au gătit. Eu mai mult am pozat. :)) Am folosit cantitate dublă din ingredientele de mai sus aşa că ne-au ieşit cam două ligheane. În câteva ore s-a mâncat tot. Atât sunt de bune. Cam asta ar fi! Vă urăm spor la frământat şi mai ales spor la savurat! Pe data viitoare! Pupici!

Sasha

Advertisements

7 thoughts on “Gogoşi cu dragoste

  1. nroxana says:

    si eu am o reteta aproape ca asta 😀 cand o sa fac o sa-ti arat, sunt criminale gogosile! …poate scriu un guest post :p sa nu mai spun ca am facut muschi d-ala si m-a batut telefonul rau ca n-a vrut neam sa-mi faca poze 😦

  2. nroxana says:

    am avut muschi de vitel cum ti-am scris..a iesit mega bun, dar l-am facut mai simplu asa, n-am avut smantana, nici vin alb, asa ca l-am facut cu mirodenii, usturoi si vin rosu. L-am mancat cu mamaliguta si muraturi…mai taranesc asa 😡

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s